Майсторки показват на гостите на Калофер как се плете дантела

15.08.2013 13:41
Четвъртък, 15 Август 2013 

 
Днес в Калофер се провежда традиционният празник на калоферската дантела. За 15-ти пореден път на Голяма Богородица  градът събира майсторки на финото плетиво както от Калофер, така и от страната. Няколко възрастни майсторки  демонстрират уменията си да плетат със совалки. В презентацията на занаята, който още в началото на миналия век направил града известен,  се включат и деца, които сега се учат да плетат.
Празникът започна още сутринта, веднага след светата литургия в храма “Света Богородица”. Плетачките са наредени между две от най-старите сгради в Калофер – Даскал Ботевото училище, което сега е част от музей “Христо Ботев” и сградата, в която е  информационния център на национален парк “Централен Балкан”. А в една от залите на кметството е наредена изложба от произведения на една от най-големите майсторки на плетивото, създателка на много от съвременните модели – Пенка Опева. Изложбата е и по повод 100 години от нейното рождение.  Освен, че обучила стотици жени да плетат със совалки, Пенка Опева предала интереса и любовта към дантелата на своя син Васил Опев, който също е автор на няколко нови модела калоферска дантела.
 
 
 
 
Винаги участвам в празника на калоферската дантела, тази година заедно с мен в демонстрациите  участва  и внукът ми Илия, който е на 12 години, споделя Ани Зехирева, една от най-известните майсторки на калоферска дантела. Коренячка софиянка, тя наследила този труден, но красив занаят от своята свекърва, която е калоферка. Когато преди 13 години Ани се пенсионирала,  със съпруга си се прибрали от София в Калофер и тя се посветила изцяло на дантелата. Ани успяла да запали по прекрасното плетиво както двете си дъщери, така и внуците си – всички вкъщи са свързани с дантелата. Съпругът и изработва совалките, с които се плете, той майстори и цилиндрите, върху които ссъс стотици карфици се забожда хартиеният модел. Двете и дъщери и внучките Иванина /18 и Ана /16/, както и 12-годишният Илия изработват определени модели калоферска дантела. Ани постоянно обучава някого да плете. Обикновено това са жени, които са идвали като туристи в Калофер, видели са я седнала в градината на музей “Христо Ботев” с цилиндър пред нея да премята в сложна плетеница миниатюрните дървени совалкии след това са се върнали, за да вземат първите уроци. Това са жени от София, Златица, Бургас, споделя плетачката. В момента обучавам две млади момичета по телефона, малко е трудно да се учат дистанционно. Очаквам ги в края на август да пристигнат тук и да вземат уроци на място, уточнява майсторката.
 
 
 
В празника на дантелата с цилиндър и совалки ще се включи и бившата кметица на Клисура Геца Стефанова. Запалена по плетивото от близо 25 години, Геца умее да шие гоблени, да плете на една кука, да бродира карета върху панама, но сред всичките и хобита плетеното на дантелата и е любимо. Нежната песен, която дървените совалки пеят докато постоянно преминават от едната ръка в друга и красивите фигури от тънък конец, които излизат изпод ръцете и и носят голямо удоволствие.